+
House on the Seacoast 2018-07-11T14:49:04+00:00

Project Description

House on the Seacoast

Technical Data

Location: Ilhabela, SP – Brasil

Type of Construction: Residential Single Family

Site area: 499,5 m²

Building area: 528,3 m²

Project Beginning: 2010

Team

Authors: Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz

Coordinators: Ana Paula Barbosa, Marilia Caetano, Sonia Gouveia

Contributors: Bruno Araujo, Heloísa Adam, Juliana Nohara

Interns: Bruno Milan, Carolina Matsumoto, Felipe Bueno, Lisa Sorensen

Foundation and Structural Engineering – Benedictis Engenharia

Electrical and Plumbing Installation – Gavazzi Engenharia

Lighting design – Castilha Iluminação

Ground analisys – SoloFund

The outset of this summer residence started through the observation of four distinct characteristics of the hillside terrain in Tatambora, city of Ilhabela.

VIEW – 180 degrees of beautiful seashore views of Ilhabela and São Sebastião canal ensure a permanent visual relation between the sea and the island.

SLOPE – The pronounced slope of the terrain, around 40%, imposed itself as a challenge and an important conditioning of the architectonic solution.

FORMAT – The terrain has a triangular format, not so usual, which results of a plot division of a former farm on that site. The terrain format, jointly with the legislation and its severe slope, represented an additional challenge.

THE ROCKS – The rocky formations, of boulder soil, suggested a straight dialogue between the terrain and the construction, transforming them into focal elements inside the set.

We created a sequence of slides partly overlapped and rotated, each one seeking its exclusive views. Each baseline would be implanted in strategic tracts of the terrain to achieve the expected result concerning the views, the privacy of certain rooms and the relation to the topography.

The result is a three-floor-construction, implanted either semi-stuck or in large cantilevers. Each one of the floors has its own structural logics in relation to the terrain, and only the vertical circulation works as a pivot of the three floorings.

We implanted gardens or decks in the residual spaces that arise on the ceiling of the blocks. These are the only flat external areas.

The access occurs on the superior level, where you come to an atrium which indicates the intermediate flooring. The social area occupies this intermediate level and it is the organizational element of the set.

The option for apparent materials, such as cement, pursues the purpose of enhancing the differences between what is natural and what is built. It is important to the outset that the construction, quite inserted in the terrain, is not trying to mimic the nature.

AA cut